Bio.bg

Личности

Bio.bg / Личности / Био бед енд брекфаст – бизнес закуска с принц Чарлз

Био бед енд брекфаст – бизнес закуска с принц Чарлз

Био бед енд брекфаст – бизнес закуска с принц Чарлз

Принц Чарлз планира да превърне 192-акровото си имение в графство Кармартеншир в еко бед енд брекфаст.

Не е ясно дали британският престолонаследник е известен повече с благородния си произход или с нетрадиционните си зелени проекти. Но съчетанието от тези две обстоятелства го прави един от най-влиятелните и непредсказуеми природозащитници. Този път изненадата идва от имението му в Уелс (с невъзможното име Llwynywormwood), което двамата със съпругата му Камила възнамеряват да реконструират в екологичен минихотел. Ако плановете им се осъществят, това ще бъде първият кралски/зелен дом, който ще приема гости срещу заплащане.

Llwynywormwood се състои от старинна къща и няколко стопански пристройки, заобиколени от парков ансамбъл от осемнайсети век, върху обща площ от 192 акра, 40 от които са гори. Когато Чарлз закупи имението миналата година срещу 1.2 милиона британски лири, то бе в по-голямата си част занемарено и разрушено.

От плановете, които вече са подадени за одобрение в Съвета на графство Кармартеншир, (забележете само как постъпва принцът на Уелс в собствените си владения!) се вижда, че Чарлз планира да преустрои старите стопански постройки в комплекс от спални помещения и всекидневни. Идеята на зеления принц е да предложи на гостите си преживяване в непосредствена близост до природата и така да събуди интереса на туристите към този отдалечен край на Обединеното Кралство.

Архитектът Крейг Хамилтън – който впрочем вкара в зелените редици и имението Харууд Парк на принц Уилям – е заложил на природосъобразните решения при поддръжката на домакинството.

Отходните води ще се рециклират посредством живорастящи тръстики, а гостите ще могат да се хранят с биоплодове и зеленчуци, отгледани в кухненската градина.

Обзавеждането ще бъде изработено от дъб и иглолистни дървета от кралските гори, а дъждовната вода ще се събира в подземни цистерни.

Сградите ще бъдат изолирани с коноп и овча вълна, което ще запазва топлината, осигурявана от печки на дървени стърготини.

В плановете се предвижда запълване на езерото в имението от поток, като по този начин ще се осигурява водноелектрическа енергия.

Всички постройки от 20 век ще бъдат разрушени и заменени с чакъл и калдъръм, а насажденията от дървета ще бъдат възстановени според карти от 1909 г.

Уелският принц вече е натрупал солиден опит в управлението на зелени бизнес проекти. И ако се съди по биографията му, оттеглянето в отдалечено имение обикновено е знак за началото на някоя чудата, но печеливша зелена идея.

Само ще припомня, че Чарлз създаде и наложи марката Duchy Originals от имението си в Хайгроув, Глостършър. Едва ли някой е предполагал, че преместването му там в началото на 1980-те ще положи основите на една от водещите марки за биохрани във Великобритания. Днес Duchy Originals предлага изключително богат асортимент от първокачествени биопродукти – от храни, през козметика, до градинарски пособия, като през годините компанията е дарила над 6 млн. британски лири за екологични, здравни, образователни и артистични проекти.

Duchy Originals финансира и един много специален проектБиоградинарство в училище, благодарение на който днес над 2,700 училища в Англия има собствени биоградини, в които децата се учат да отглеждат здравословни плодове и зеленчуци.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *