Bio.bg

Градинарство

Bio.bg / Градинарство / 8 плодни дръвчета, които можете да отглеждате на балкона

8 плодни дръвчета, които можете да отглеждате на балкона

Балконингът е прекрасно човешко право. Ако си готов за следващата стъпка обаче, а именно да съчетаеш приятното с полезното, ето 8 плододайни дръвчета, които можеш да си отглеждаш на терасата у вас. Хич не е трудно:

Ябълка

Може да си я гледаш самостоятелно или привързана за решетка. Сортовете са много, най-подходящи са ‘Gala,’ ‘Fuji’ и ‘Honeycrisp’, защото се опрашват взаимно. Варианти са и ‘Jonagold,’ ‘Pink Lady,’ ‘Ashmeads Kernal,’ ‘Cox.’ А за готвене най-добри са ‘Gordon,’ ‘Liberty,’ ‘Sierra Beauty.’

Круша

Крушата цъфти рано и дръвчето може да пострада от позакъснели слани. Затова покривай го с мек плат, ако прогнозата обещава застудяване. Също като ябълката, и крушата е подходяща за самостоятелно гледане, привързване към решетка, кордон във формата на единично или двойно U. Избирай между ‘Bartlett,’ ‘Moonglow’ , ‘Doyenne du Comice’.

Череша

В наши дни черешките се самооплождат, така че и едно дръвче е достатъчно за добра реколта. Птиченцата много обичат да ги похапват, така че най-добре покрий зреещите плодчета с мрежа. Добър избор са сортовете ‘Lapins’ и ‘Stella.’

Синя слива

Богата реколта без особени усилия! Подрязването е минимално, никога през лятото, защото може да предизвика гъбична инфекция. Повечето сортове са самооплождащи се. Трябва обаче внимателно да разреждаш клончетата, които вече имат плодове, иначе един сезон ще има супер много реколта, на другия – нищо. Прави го в средата на лятото, като идеята е да има около 5 см разстояние между клончетата.

Праскова/кайсия

Подходящ сорт праскова-джудже за балкона е ‘Bonanza’, за кайсия –’Pixzee’ или ‘Pixie-cot’, всички са ОК за отглеждане самостоятелно в саксии. Както при крушата, пази дръвчетата от скреж, тъй като цъфтят рано; внеси ги вътре при прогноза за застудяване или ги покрий с плат. Макар да се самоополождат, можеш да им помогнеш малко, за да гарантираш добрата реколта – когато цветчетата са отворени, събери внимателно прашец и го разнеси на съседните.

Смокиня

Смокинята е идеален избор за отглеждане в саксия, защото предпочита корените й да са на тясно; лесно е и да я разгърнеш на ветрило, завързвайки клончетата на топла стена. През зимата е добре да ги загърнеш свободно с транспортни балончета, но така че въздухът да циркулира. Добри сортове за балкона са ‘Brown Turkey’, ‘Panachee’, ‘Black Mission.’

Декоративен портокал

Може би най-добрият избор за начинаещи градинари – дръвчето постоянно радва с ароматни цветчета, които се превръщат в малки плодчета, твърде кисели за ядене, но отлични за мармалад. Може и да си ги слагаш в коктейлаJ Огромното предимство на портокала е, че е единственият цитрус, който може да презимува вътре, даже целогодишно можеш да си го гледаш на закрито.

 

Няколко основни съвета

Саксията трябва да е поне 30 см в диаметър и пак поне толкова дълбока; вариантите са от дърво до теракота, през пластмаса. Задължително е да има дупки за оттичане на дъното. Винаги осигурявай подкрепа на дръвчето, защото отрупаните с плодове клончета лесно могат да се пречупят от вятъра. Сложи ги на слънце, за да имаш сладка, богата реколта.

Тори на всеки 2 седмици от цъфтежа до средата на есента с високохранителна смес като например течни водорасли и поливай богато. Засаждането е добре да става е от есента до ранна пролет.

Послушай съвета на специалистите, от които купуваш дръвчетата – те ще ти кажат дали е необходимо повече от едно, за да се осигури добро опрашване. Черешите, кайсиите и прасковите се самооплождат, но пък ябълките и крушите имат нужда от партньор.

Успех!

Източник: Rodalenews

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *