Bio.bg

Храна

Bio.bg / Храна / Аромати достойни за трона

Аромати достойни за трона

Аромати достойни за трона

След като се убедихме, че био-земеделието ще нахрани и спаси света може спокойно да се насочим към детайли като билки и сухи подправки (тъкмо сега са ни най-нужни), както направихме със Зонентор, само че този път на българска почва, край Елхово.

Фирмата се нарича “Тронка” както са казвали на жените от този край, според легендата, защото красотата им е била достойна за трона. Попитах една позната оттам и тя беше на друго мнение: “тронките са жени с характер”, по начина, по който го каза разбрах, че това е деликатен израз за “властни и безмилостни”, но няма да спорим, това също са качества нужни за трона.

Зад името от легендите стои организацията “Бизнес център-Елхово”, а самите билки и подправки порастват в сертифицираната био ферма “Острова”(да не се бърка с “Острова” на Камен Калев и Летисия Каста). Тя е около 160 дка и включва и опитно поле, за да може сама да произвежда голяма част от семената и разсадите. Както и очаквате 90% от продукцията се изнася, но на българския пазар може да намерите следните продукти:мурсалски чай, градински чай, лавандула, розов цвят, “Тронски чай”, “Самодивско биле”, “Живителен чай”, “Кехлибар”, “Свежина”, “Щастие”, “Ерос” и по-обикновени чайове като лайка и мента например. Освен копър, магданоз, чубрица има и тронска мерудия, пурпурен босилек, майорана. Може да ги упрекнем единствено за това, че им липсва билката кихни-сладко, но това сигурно е от съображения за безопасност-ако някои клиенти непредпазливо я помиришат и се превърнат в дългоноси джуджета? Със сигурност не е разрешено в Европейския съюз.

Както обикновено се поинтересувахме какво точно се случва на този “остров”. Как се произвежда маточина например?

“ Миналата година(2010), през август, подготвихме лехи за разсад и на тях посадихме семена от маточина, производството на разсад от маточина е малко по труден процес в сравнение с производството на градински чай, исоп, невен, босилек и др. Лехите за разсадопроизводство правим с дължина 10 и широчина 1 метър, набраздяваме лехата през 10 см и ръчно поставяме 50-60 грама семена, количество необходимо за производство на разсад за 1 дка насаждение от маточина. Следват поливки всеки ден по 2 пъти като се внимава да не се отмият семената. Производството на разсад изисква 2-3 пъти ръчно да се премахват поникналите в лехата плевели. През зимните месеци лехата се покрива с полиетилен. През април подготвяме площите на които ще бъде разсаждан разсада и набраздяваме през 70 см. Разсада изваждаме от лехите и го засаждаме в браздите през 35 см. По този начин 15 човека (работниците във фермата) успяват да засадят около 3 дка маточина на ден. Следват поливки според температурата и валежите, от 1 до 2 поливки на седмица и ръчно окопаване на всеки 3 седмици. Маточината в нашия край се коси 4 пъти, прибирането на реколтата става ръчно, като се реже със сърпове. След като се окосят стръковете маточина се вкарват в сушилна камера за изсушаване при температура около 35 градуса. Следва ръчно оронване на сухите листа, пресяване през сита и пакетиране. “

Иска ми се смело да предположа, че био земеделието може да спаси не само света, но и Ямболско. Там безработицата е реален и сериозен проблем, както и цялостната икономическа и социална ситуация. Има нужда от “Живителен чай”, който да помогне на хората като използва силата и хармонията на земята и природата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *