Bio.bg

Храна

Bio.bg / Храна / Eko plaza

Eko plaza

Eko plaza

Малките квартални био магазинчета отстъпват място на настъпващите еко-супермаркети. Eko Plaza е съвременната верига запълваща тази ниша в Холандия.

Eko Plaza е верига супермаркети за био храни в Холандия. Въпреки че концепцията на магазините им е съвсем нова, фирмата има дългогодишна традиция в био-бранша. Този опит съчетава бизнес хармония между грижата за околната среда и за здравословните хранителни навици на клиента.

С годините Eko Plaza Groep BV е постигнала професионално разпределение на дейността си между отглеждането, производството, търговията и услугите в био-пазара. В момента фирмата поддържа 4 собствени супермаркета и 33 филиали – като щандове в други вериги.

Идеята на Eko Plaza е да осъществи желанията на потребителите за здравословна диета и вкусна храна, но и да подкрепи биологичното селскостопанство, грижата за природата и околната среда, и благосъстоянието на животните.

Повече от 90% от над 9000 предложения в супермаркета са био-сертифицирани и произведени по естествен начин. Eko Plaza държи също и да осигури специални диетични продукти – обезмаслени, несадържащи захар или глутен. Веригата гарантира, че няма да бъдат открити химикали, оцветители и консерванти, променящи вкуса и качеството на храната.

Останалите 10% от асортимента са иновативни нехранителни изделия като домашни потреби, почистващи материали, козметика и дрехи, които също са с почти 100-процентово органично съдържание.

Цените на еко-продуктите винаги са били по-високи от тези в нормалните магазини и това често е било причина за по-бавно разтящата клиентела. Eko Plaza подчертава, че техните цени са активно администрирани, така че цената е честна и за производителя и за консуматора. Тя е и достатъчно атрактивна, за да привлече повече потребители.

Като цяло, био-бумът е характеристика не само на Германия, но и в Холандия се наблюдава над 10% разтеж на клиентите и на оборота, което стимулира осигуряването на хиляди работни места в био-пазара. Тези тендеции подкрепят мнението, че пазаруването в магазини за здравословни органични храни съответства все повече на един нов съвременен стил на живот. Eko Plaza е направена за широката публика и асортимента е подходящ както за европейска, така и за азиатска и латиноамериканска кухня.

Холандия също е от държавите, където е преобладавало разбирането, че евтините магазини задоволяват нуждите на всяко домакинство, но напоследък клиентите се ориентират не спрямо цената, а спрямо качеството на продукта. Повишената консумация на био и органични храни засвидетелства и доказва желанието на холандците да спрат, както те сами се шегуват, да ядат храна, която има вкус на бебешко прахче. Пък и няма нищо по-хубаво от това след работа да опиташ прясно изпеченото био панини, приготвените на място био ястия или ябълковия пай за десерт.
Сравнение на примерен продукт (кисело мляко) между Eko Plaza и конвенционалните супермаркети в Холандия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *