Недотам добрата слава на яйцата е абсолютно незаслужена. Според водещите нутриционисти всъщност те са съвършената храна – белтък и жълтък са съчетани идеално в нискокалорично, богато на витамини, минерали и всякакви благини чудо. На всичкото отгоре, супер лесно се готвят. Кратко, точно, ясно: ето защо трябва да направите кокошковото производство неизменна част от менюто си:
Моментален положителен ефект за настроението
Яйцата съдържат разкошна смесица от омега-3 мастни киселини, цинк, витамини B, йод… хранителни вещества, които действат симбиотично, за да преборят умората и да повдигнат духа.
Храна за мускулите
С малко калории (едва 72), но с много ценни за мускулната система протеини, яйцата са богати и на витамин B12, подпомагащ плавната работа.
Предпазват от рак
Една от съставките на яйцата е хлолинът, а жени, редовно консумирали го, са 24% по-малко в риск от рак на гърдата. В едно яйце размер L има 30% от дневната препоръчителна доза хлолин; концентриран е най-вече в жълтъка.
Храна и за мозъка
Гореспоменатият хлолин спомага и мозъчната дейност, като благодарение на него паметта и концентрацията се повишават – той вдига нивата на ацетилхлолин, невротрансмитерът, който помага на мозъка да запазва и извиква информацията.
Добри за очите
Яйцата са богат източник на лутеин и зеаксантин, антиоксиданти, които предпазват окото от мускулна дегенерация и катаракт. Отново, важно е да ядете и жълтъка:)
Подпомагат отслабването
Ако на закуска изядете едно яйце, това ще ви много калории по-нататък през деня. Доказано е от учени в Университета на Сейнт Луис.
Спасяване на породите
Изборът какви яйца да купувате е от решаващо значение за съдбата на породите кокошки. Много то тях са застрашени от изчезване, тъй като индустриалното производство предпочита една-две породи, което застрашава разнообразието на рода. Колкото повече хора търсят био-яйца, от щастливо и свободно отглеждани кокошки, толкова повече ще помогнем за опазването им.
Ако вече ви се доядоха вкусни и чисти яйца, опитайте тези на Harmonica – разкошни!