Има храни, които са направени да са заедно. Като септемврийските червени чушки и бялото саламурено сирене. Днес ви предлагаме няколко такива двойки, които перфектно се допълват и взаимно подпомагат полезното си действие:
Кисело мляко и гранола*
Пробиотиците в първото се съчетават идеално с пребиотиците във второто, като последните всъщност служат за храна на добрите бактерии. Комбинацията гарантира бодър дух и гладка работа на храносмилателната система.
*Гранола е събирателното име на закуска от овесени (пшенични, ечемичени, ръжени) ядки, сушени плодове, мед.
Зелен чай и лимон
Благодарение на лимона ценните антиоксиданти в зеления чай се запазват; витамин C-то, съдържащ се в жълтото плодче, намалява значително разрушаването на катечините по пътя им във вас, а те подпомагат когнитивните способности.
Кафяв ориз и лук/чесън
Съдържанието на сяра в лука и чесъна увеличава абсорбацията на цинк и желязо от ориза, което пък спомага да сме енергични и с добър метаболизъм.
Сьомга и куркума
DHA, омега-3 мастната киселина в рибата и куркуминът, могъщ антиоксидант (естествено, живее в куркумата, къде да е) забавя нарастването на тумори в гърдата, твърди изследване на BMC Cancer.
Броколи и репички
Броколите са богати на ензима мирозиназа, който спомага за активирането на съдържащия се сулфорафан и така зеленчукът предпазва от рак. При готвене обаче ценният ензим се разрушава, затова е важно да приемаме едновременно и друга храна с мирозиназа, каквато са репичките.
Сещате ли се за други подобни двойки?