Bio.bg

Козметика

Bio.bg / Козметика / В огледалния свят на козметиката

В огледалния свят на козметиката

В огледалния свят на козметиката

Стремежът към красота е естествен порив за човека. Този порив е и причината за една огромна синтетична индустрия със свои специфични отпечатъци – тестването върху животни и излагането на широк кръг изкуствени вредни химикали с недоизяснени странични ефекти за здравето. Появяват се все повече биопродукти и в този печеливш бизнес, но ги има и проблемите с купищата излишни опаковки, кухите рекламни обещания и вечната смяна на модните тенденции, които никак не пасват на идеята за устойчиво развитие.

И в тази индустрия се налага теорията, че естественото е по-добро, че хармонията с природните сили създава по-качествени продукти, а биосъставките, извлечени от околната среда, но и с грижа към нея, отговарят най-адекватно на естествените нужди на кожата и косата ни.

В крайна сметка ние сме тези, които избираме продуктите, с които се грижим за тялото си. А нашият избор има силата да промени козметичния пазар.

Ако предпочитаме сертифицирани биопродукти, имаме гаранция, че те са направени и опаковани без употребата на синтетични химикали или генномодифицирани организми. Много такива биофирми правят козметиката си с мисъл за околната среда – с биоразградими опаковки и без тестване върху животни – Greenpeople, Weleda, Miessence, Burtsbees, kissmyface. Сайтът happyhippie.com препоръчва още такива компании.

Много търговци напоследък твърдят, че правят "натурални" продукти, но на практика, за да се нарича един продукт “натурален” е достатъчно да има 1% натурални съставки. Затова по-добре е винаги да търсите печат за „био”, както е определено да се наричат "organic" стоките у нас, на фирмата-сертификатор.

И на нашия пазар вече има биокозметика – освен отделните биосерии на някои западни фирми като L’Occitanehttp://www.loccitane.com/ например, компанията Ecomaat прави българска биокозметика от етерични масла – най-лесно може да се поръча по телефона или онлайн на http://www.ecomaat.com/index.php.

С етеричните масла и биозехтин можем и сами да си забъркаме качествени и чисти домашни кремове, парфюми и мазила – рецепти и съставки, полезни за кожата има на www.makeyourcosmetics.com. Иначе за козметиката, която вече ползваме, сигурната проверка дали е ок е на www.wen.org.uk или www.nottoopretty.org и http://www.ewg.org/reports/skindeep/.

Хубаво е да не замесваме животните в нашите експерименти и то без да ги питаме дали са съгласни. Затова си струва усилието да търсим на етикета логото на Humane Cosmetics Standart – заек и звезди – това е международно призната гаранция, че продуктът не е тестван върху животни в нито един етап от направата www.bwcindia.org и www.buav.org.

Накрая спокойно можем да се погледнем в огледалото и да се наслаждаваме на ефекта… на биоефекта.


Warning: Use of undefined constant wp_related_posts - assumed 'wp_related_posts' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/biobgx6f/subdomains/blog.bio.bg/wp-content/themes/bio.bg.2014/single.php on line 42

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *