Bio.bg

Храна

Bio.bg / Храна / Sonnentor – врата на слънцето

Sonnentor – врата на слънцето

Sonnentor – врата на слънцето

Зонентор е фирма, която произвежда основно чай и подправки. Сред продуктите им има също кафе, шоколад, сладко, бисквити, гумени мечета, гризини, сол, керамика за подаръци, сапун, растителни ароматни масла и други. В България ще намерите най-вече чай и подправки. За успеха им говорят не само данните за финансов растеж, а по-картинни факти като например това, че са австрийска компания, която изнася подправки за Бали, Малайзия и Хонг Конг.


Билките и подправките се отглеждат в местни и по-отдалечени ферми за биологично земеделие. Пристигат в Зонентор, от всеки вид билка се взимат по три проби, в случай, че в последствие възникне проблем. Минават прочистване, сортиране, опаковане, в което често се включват жени и дъщери на фермери, качествен контрол. Фермите могат, ако желаят да завършат опаковането. Така участват както в най-първоначалната и съществена фаза на производство, така и във финалната му част.

Зонентор са противници на големите международни вериги по чисто прагматични съображения. Понеже повечето от тях имат своя био марка, предлагат на другите производители много неизгодни условия. Имат франчайз система за магазини с много стриктен контрол. Офисът им е при производството – “на село”. Във фирмата работят общо 195 човека(с филиала в Чехия) и разчитат на продукция от повече от 150 независими био ферми.

Това, което прави впечатление в цялостната картина е съчетанието между прагматизъм и романтика, както и здравата връзка с региона. Може да разгледате Зонентор и да се включите в типично бюргерския празник, който се провежда всяка година на Богородица, тогава е техният ден на отворените врати.

Подправките са опаковани в целофан и в картонени кутийки. Може да не е така екологично и артистично, както ако бяха в пакетчета от ръчна хартия, но това ги запазва в отлично състояние за много дълго време и те остават невредими при транспорта. Имената на смесите от чайове бледнеят пред тези, които ще видите в кварталния магазин за насипен чай и кафе. Няма нито “Мечтата на поета” нито “Сънят на любовника”. Просто “Чай за добро настроение”, “Освежаващ чай”, “Чай за лошо време”, “Чай за късмет”. Защото връзката с природата и земята, за която Зонентор претендира не трябва да е нещо абстрактно. Тя е свързаност с пейзажа около офиса, с фермите и адекватност към произхода на фирмата и на тези, които работят там. Тогава не е чудно, че австриец успешно произвежда индийско орехче.

Дизайнът, както на магазините, така и на опаковките е професионален, но непретeнциозен, изцяло в духа на немскоезичната култура, за изтока ще ви напомни само вкуса на ориенталските подправки. А той е истински и силен, непроменен във всяко пакетче и тогава разбирате, че качеството в тази фирма е много по-основно от легендата, историята, рекламата, които, в никакъв случай, не отсъстват. Но те не излизат от контекста на областта Вальдвиртел, което е по някакъв начин честно към потребителите. Фирмата ясно заявява “Ние сме австрийци.” Ако искате пътуване до Индия може да разчитате само на аромата на кардамона.

www.sonnentor.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *