Bio.bg

Храна

Bio.bg / Храна / Сладко като биосладко

Сладко като биосладко

Сладко като биосладко

Червените горски плодове като малини, къпини, ягоди и боровинки, касис, шипки, са едни от най-мощните антиоксиданти, тъй като съдържат големи количества антоциани – пигменти, на които се дължи червеният и лилавеещият цвят на тези плодове. Колкото по-наситен е цветът на плода, толкова по-силно антиоксидантно действие има той.

Ягодите са богати на фолиева киселина, фибри и калий. Малините, къпините и боровинките съдържат калций, витамин А, С, Е, фолиева киселина и намаляващи холестерола фибри.

Проблемът при червените плодове (а и при някои други като кайсии и праскови) е, че при конвенционалното им отглеждане, те се пръскат с множество пестициди, главно противогъбични препарати, тъй като плодчетата са изключително податливи на гъбични заболявания. А тъй като това са месести и сочни плодове, пестицидите проникват в тях и много трудно се отмиват след това. В проучване на американската Environmental Working Group ягодите и малините се определят като част от „мръсната дузина“ – продукти с най-високи нива на пестицидни остатъци. Ягодите са на 3-то, а малините на 11-то място.

Червените плодчета, особено произведените по биологичен способ, имат силен подмладяващ ефект в следствие на високите нива на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали. Антоцианите от червените плодове имат свойството да редуцират артериални възпаления, да предотвратят процеса на окисляване и да помагат на тялото дори да блокира и спре развитието на карциноми.

Сезонът на пресните плодове мина, но не е нужно да чакаме до другото лято, за да се възползваме от предимствата им. На пазара вече има множество биосладка – от горски малини, къпини, ягоди и боровинки. Тези плодове са били консервирани скоро след откъсването, за да запазят наситения си цвят, богат аромат и прекрасен вкус, а тъй като са биологични, в бурканчетата няма и следа от пестициди. Сред магазините, в които може да се открие биосладко, са Пикадили и Елемаг, а вариантите са два – сладката на българската фирма „Биостарт“ и италианските Fior di frutta.

Предложенията на „Биостарт“ са четири – сладко от горски ягоди, малини, къпини и боровинки, с гарантиран биологичен произход от Soil Association, а всеки продукт се произвежда изцяло ръчно в малки партиди при изключително висок контрол на качеството в работилница за уникални местни продукти в Родопите.

Италианските Fior di frutta са с доста богат асортимент и освен сладко от различни червени плодчета, като малини, къпини, ягоди, боровинки, касис, шипка, череши, дренки, предлагат още и сладко от портокали, смокини, мандарини, праскови и кайсии, които не само, че са много вкусни, но са и много полезни, още повече, че са без добавена захар. Биологичният им произход е гарантиран от BioAgriCert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *