Bio.bg

Храна

Bio.bg / Храна / Мамо, дай мляко

Мамо, дай мляко

Мамо, дай мляко

Какво мляко е най-подходящо за бебета и деца?

Майчината кърма е най-добрата храна за детето ми. Няма нещо, което да може да я замени напълно, има само опити да се имитират състава и качествата й. Кърменето е перфектно измислен от природата механизъм, който дава точно това, от което има нужда детето във всеки един етап от неговото развитие. Майчиното мляко се променя постоянно- не само с растежа на малкото, но дори в началото и в края на всяко кърмене, сутрин и вечер, през различните сезони. Съдържа живи клетки, които предават имунитет на малкото. Никое изкуствено мляко не може така добре да се адаптира и да отговаря на нуждите на бебето. В това съм убедена заради литературата, която изчетох, но преди всичко заради личния си опит от година и седем месеца с малката ми дъщеричка.

Въпросът е какво правим, ако все пак не кърмим или както е в моя случай, когато спрем да кърмим (в средата на втората година). Много майки смятат, че кравето или киселото мляко е достатъчен заместител на майчиното и спират даже с адаптираните алтернативи. До края на втората годинка обаче детето все още има нужда от около 500 гр "пълноценно" мляко ежедневно.

Последните проучвания, които сравняват деца на възраст под една година хранени с адаптирано и с обикновено краве мляко, показват, че кравето мляко дразни червата на малките деца и причинява загуба на малки количества кръв, а това води до ниско желязо и анемия. В кравето мляко така или иначе има много малко желязо и то се усвоява трудно. Друга реална опасност е млякото на кравата да предизвика алергична реакция (всяко трето дете в България проявява такава алергия).Това кара Американската академия на педиатрите да препоръчва на родителите да избягват кравето мляко през първата една година на детето. Съветват дори до края на втората година родителите да са внимателни и отново да не прибързват с него. Най-благоразумно е да продължите с адаптирано мляко с обогатено желязо до навършване на две години и постепенно да въвеждате млечни продукти като започнете с киселото мляко. Добре е също да знаем, че козето мляко е по-лесно смилаемо и по-ниско алергенно в сравнение с кравето.

Безспорно най-добре е да изберем биопродуктите, особено когато става дума за подрастващи организми, на които изкуствените оцветители, консерванти, антибиотици и химикали се отразяват много по-силно. Знакът "БИО" на етикета и логото на контролиращия орган гарантират, че продуктът е наистина натурален и се произвежда без употреба на тези вредни неща. Означава още, че всичко това е направено с грижа за природата, в която живеем ние и нашите деца.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *