Bio.bg

Градинарство

Bio.bg / Градинарство / За добрата бактерия в почвата, която ни прави щастливи

За добрата бактерия в почвата, която ни прави щастливи

Оказва се, че в почвата живеят естествени антидепресанти. Влиянието им върху мозъка е както на синтетичните, но, досещате се, без злосторните странични ефекти. Mycobacterium vaccae стимулриа производството на серотонин, а това правопорпорционално вдига чувството за щастие. По време на тестове, хора болни от рак до един са заявили, че благодарение на добротворния дребосък чувстват по-малко болка и по-добро качество на живот.

Как да се доберем до подобно щастие ли? Ами просто досегът със земята е достатъчен. Знаем от познати, отдадени на градинско дело, че работата навън ги прави весели и удовлетворени; а ето сега вече и науката доказва, че за това си има съвсем логична причина. При заниманията в градината хората вдишват бактерията, докосват я, тя навлиза в кръвния им поток и при порязване, одиране… оттам нататък следва увеличаване на нивата на цитокин, което пък води до гореспоменатото повишено производство на серотонин.

Твърди се, че микробалтериум антидепресантът може също да подобри когнитивните функции, да има положително действие при болестта на Крон, дори да повлия добре на ревматодиен артрит.

Ако искате да прочетете още по тази прелюбопитна тема, ето.

Фотография: woodleywonderworks

2 thoughts on “За добрата бактерия в почвата, която ни прави щастливи”

  1. Ето обявлението от 2007 година, направено от университета в Бристол, където да правили теста с мишки и са установили връзка между нивата на серотонин и една от бактериите в почвата ( Mycobacterium vaccae): http://www.bristol.ac.uk/news/2007/5384.html

  2. Въпросът е доколко физиологията на мишката съответства на човешката като реакция на микобактерията?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *