Bio.bg

Готвене

Bio.bg / Готвене / 5 млека от ядки, които да си направим сами вкъщи

5 млека от ядки, които да си направим сами вкъщи

Ето няколко страхотни начина да си самонаправите мляко от немлечни източници, ядково:

 

Бадемово мляко

 

Неслучайно се явява една от най-популярните алтернативи на кравето. Вкусът му е лек, мек, сладък и фин, идеално за зърнени закуски и кафе. Бадемите съдържат много витамин Е, антиоксидант, добър за сърцето, зрението, мозъка; също и манган, минерал, който намалява риска от остеопороза.

Прави се съвсем лесно: накисвате няколко чаши сурови бадеми във вода колкото да ги покрие, оставяте 4 часа или цяла нощ. Отцеждате, хоп в блендера с няколко чаши вода, за около минутка. Прецеждате, пиете. Може да се съхранява в покрит съд за най-много 3 дни.

 

Соево мляко

 

В соята има много естрогено-подобни съставки, наричат се изофлавини и според някои изследвания могат да подобрят състоянието при менопауза.

Отново, накисвате няколко чаши сурови зърна соя във вода колкото да ги покрие, оставяте за около 8 часа; отцеждате, после задушавате зърната на пара, блендирате с 4 чаши вода до получаване на гладка, кремообразна консистенция, прежеждате и готово. Трайността на готовото мляко е до 3 дни, съдът трябва да е покрит и задължително в хладилника.

 

Кокосово мляко

 

Кокосът е благословен с безценни триглицериди, мастна киселина, която подпомага изгарянето на мазнините и намалява апетита.

Взимате около чаша и половина неподсладен кокосов флейк, блендирате с около 4 чаши вода за минутка, прецеждате, блендирате пак, прецеждате отново. Охлажда се в хладилника за 30 минути, после премахвате мазнината, отделила се на повърхността – супер е за готвене или като хидратант за кожата. Съхранява се в хладилника, до 3 дни, съдът да е покрит.

 

Конопено мляко

 

Чудният освежаващ вкус на това екзотично млекце е само допълнителен бонус към всичко полезно, с което са пълни дребните зелени семена – фосфор, магнезий, цинк, желязо; съдържат също и (!) 6 пъти повече омега-3 от сьомгата.

Блендирате 1 чаша белено конопено семе с 4 чаши вода или колкото трябва за постигане на кремообразна консистенция; прецеждате и това е, супер полезното мляко е готово. Ако не го изпиете наведнъж, до 3 дни в покрит съд в хладилника му е добре.

 

Овесено мляко

 

От всички зърна овесът има най-много фибри, което пък спомага за намаляване на лошия холестерол и намалява риска от сърдечни заболявания.

Блендирате 2 чаши овесени ядки с 4 чаши вода, за около минута, прежецдате, пиете. Съхранението е същото като гореспоменатите.

По усмотрение и на вкус можете да си добавяте всякакви неща за допълнителен разкош на ядковите млека: ванилия, канела, кардамон…

Продукти за ядковите млека, можете да поръчате от уеб магазина на Биомаг.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *