Bio.bg

Храна

Bio.bg / Храна / Киноа за бебето

Киноа за бебето

Киноа за бебето

Не се уморихме да пишем за киноата, но само защото е наистина много полезна и вкусна. Този път ще я спрягаме като храна за бебета. Възможно ли е този супер продукт да бъде част от менюто на най-малките.

Покрай усилията ни да ядем здравословно, киноата стана основна част от менюто вкъщи. Готвим я с всичко – с пиле; с кайма; със зеленчуци, като плънка за пълнени чушки; като гарнитура на всякакви ястия; в супа – вместо ориз или фиде и т.н. Наскоро представихме на малката Таня твърдите храни и наред с всевъзможни пюрета и каши се зачудих дали мога да давам и от любимата киноа. Разтърсих се за информация дали е подходяща, от кога да се дава, как да се приготвя за бебета и резултатите много ме улесниха.

Оказа се, че киноата е идеална храна за бебетата:
• Богата е на протеини, калций и желязо.
• Добър източник на витамин Е и няколко от витамините в групата В.
• Киноата съдържа всичките осем аминокиселини необходими на човешкия организъм за развитие на тъканите.
• Киноата не съдържа глутен.
Може да се дава на бебета над 7 месеца. Ако бебето до този момент е било само на кърма или адаптирано мляко, може дори да се започне захранване именно с нея. Много са начините по които може да се приготвя. Като цяло няма съществена разлика от това да я приготвяме както винаги, само че не се добавят подправки и сол.
Киноата се измива много старателно, защото повърността й съдържа сапонини, а те дават леко горчив вкус. Завира се вода или предварително приготвен бульон (в никакъв случай не от готови кубчета) – зеленчуков, от пиле, каквото има, слага се киноата и ври около 15 минути. За по-малките бебета, или за тези, които предпочитат всичко да е хомогенно може сварената киноа да се пасира. Тя може да се смели на брашно и преди да се свари. По време на или след процеса на готвене, към нея могат да се добавят всякакви плодове или зеленчуци, месо, жълтък, или вече готови пюрета.
Киноата може да се приготвя и като млечна каша. Сварява се в по-малко вода и към гъстата каша се добавя мляко – кърма, адаптирано или краве (зависи колко е голямо детето). Кашата може да се подслади с плод или захар (пак зависи от предпочитанията на детето и дали вече се дава захар). Може да се добави малко масло или бебешко био олио за овкусяване (използвам за повечето домашно приготвени храни бебешкото олио на Holle, съдържащо конопено, слънчогледово и рапично олио).
В Биомаг и в другите био магазини могат да се намерят около десетина марки киноа, в три-четири разновидности, има дори насипна. Най-разпространената е бялата коноа, има още черна и червена, както и различни комбинации между тях. Продава се и киноа в комбинация с други видове зърна – леща, царевица, просо и други, също е много вкусно, но не става за бебета.

За всеобща радост Таня също се оказа почитател на киноата, като личните и предпочитания са киноа с пиле (гръцки био пилета от Биомаг), във вариация със и без зеленчуци.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *