Bio.bg

Здраве

Bio.bg / Здраве / Правилата на правилното хранене

Правилата на правилното хранене

На неравни интервали нутриционистите из белия свят вадят ново 20 за това как точно трябва да се храним, за да бъдем оптимално добре – и психически, и физически аспектно. Често и си противоречат. Но пък ето нещата, за които всички са съгласни:

Закуска

Несъмнено стартът на деня трябва да бъде с балансирано ядене за закуска – активира метаболизма и ти дава енергия за бройни и безбройни предизвикателства пред и зад входната ти врата.

Без джънк

Дори и с регистрираните напъни на веригите да предлагат все повече „здравословни менюта“, вземи си салата от другаде.

Истинска храна

Ако се върнем на закуската, нека не е готов продукт от супермаркета – пропусни преработените съставки и си направи собствена смесица от ядки, сушени или пресни плодове… По-добре да ядем храни с малко повече калории, отколкото пакетче зеленчуков чипс с нулева хранителна стойност и блъскан с Е-та.

Гладът е най-добрият съветник

Вслушвай се в тялото си, то ще ти каже от какво се нуждае. Яж, когато ти се яде, но в разумни количества, без да се претъпкваш.

Повече зеленчуци

В чинийката ти винаги може да се намери място за зеленчуци – в колкото повече цветове, толкова по-добре.

Хидратацията е важна

Тялото ти е основно H2O, ясно ти е. Затова, най-добрият начин да го поддържаш хидратирано, е да пиеш вода през целия ден, на малки глътки, така поддържаш флуидния баланс оптимално.

Не пропускай хранене

Ако в желанието за фин  силует прескочиш ядене, метаболизмът се забавя и си причиняваш зверско огладняване по-късно през деня, което пък обикновено води до натъпкване или неразумен избор на храна.

Похапвай си

Ако между основите хранения имаш повече от 5 часа, осигури си дребни закуски в интервала. Така ще имаш достатъчно енергия и ще се предпазиш от прекомерно тъпчене на следващото ядене.

Избягвай газираните напитки

Съдържанието на захар в тях е умопомрачително.

Глези си се

Така, де, стига в основната част от времето да ядеш здравословно, няма нищо чаааак толкова лошо понякога да се отдадеш на някое малко лакомство. Наслади му се и на следващото хранене се върни към балансирания режим – важното е да правиш най-доброто, което можеш, но без да се подлагаш на нечовешки рестрикции.

Фотография: Александра Раймонди

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *