Bio.bg

Храна

Bio.bg / Храна / Детство мое

Детство мое

Детство мое

В повечето случаи на здравия родителски разум не са му нужни сериозни научни доказателства, за да постъпи правилно.

Нека за момент се абстрахираме от глобалните дебати на тема за и против биологичните храни, ползите от вегетарианството, витмин С на ампули или един лимон и анализираме очевидното. Преди няколко дни заведох едногодишната си дъщеря на детски рожден ден. Синът на приятелите ни ставаше на две и ни посрещна с огромен плик с пелети. Секунда по-късно моето момиче вече беше напълнило устата си с три мазни парчета от тази примамлива "закуска". Приближихме до масата и там ни чакаха още – царевични пръчици, сълзици, соленки "панделки" от замразено тесто и солети. Може би единствения по-лош сценарий, който си представям е, ако ни бяха поканили на рожден ден в Макдонълдс (което разбирам било съвсем нормална практика). Възможно ли е на две децата ни да се хранят с неща, които "диетите" на майките им напълно изключват? Очевидно да. По-късно ги пращаме не училище, където лафката е пълна с вафли, близалки и гумени мечета. Даваме им джобни за кроасани и чипс. Същият този чипс, който ние мезим с бирата вечер, докато те си играят на детската площадка. И после цъкаме с език, когато по новините слушаме за процентите затлъстели деца сред тийнейджърите или когато зъболекарката им направи седмата пломба на 12.

Ние сме първият и последният модел на подражание за нашите деца и с достатъчно усилие и последователност можем да обърнем тъжните тенденции.

Ето как:

  1. За първия рожден ден на дъщеря си направих хапки с био чери доматчета и био сирене. Маслинки с кашкавал, малки сърмички, картофки и пилешки хапки за по-големите. За най-малките й приятели имаше големи купи с нарязани моркови и краставички. Партито беше в парка и повечето ни гости твърдят, че е най-приятния и изискан детски рожден ден, на който са ходили.
  2. Не спирам да се карам с татковците, които идват след работа в парка при нас и си носят бира и чипс за вечеря. Децата моментално загубват интерес към бурканчето със супа.
  3. Колкото и да ми е тежко, сутрин ставам и приготвям истинска закуска за дето си. Това е най-важното ядене за деня. Избирам между попара с пълнозърнест сухар, био сирене и малко масло, био кисело мляко с плодове и зърнена закуска или авокадо с банан.
  4. След първата година децата може да пият чаша мляко с яденето, но избягвам да им го давам между храненията, защото им пълни корема и разваля апетита.
  5. Интересният вид на храната ми дава малко време и аз да се нахраня на спокойствие, докато всички сме на масата. Парти хапки от сиренце, кашкавал, чери доматче, грозде, портокал, маслинка и малко хляб са забавна и вкусна вечеря.
  6. Топлото мляко вечер е чудесен начин за приспиване на децата и не е вредно за зъбите. Никога не купувам нискомаслено, защото то няма достатъчно калории. Децата трябва да пият само високоенергийно пълномаслено мляко.
  7. Поне два пъти на ден децата трябва да приемат био мляко или млечни продукти. Тези храни са богати на калории, протеини, витамини, минерали и най-вече калций, който е полезен за костите и зъбите. Освен това съдържат и така необходимите на организма Омега 3 мастни киселини.
  8. Бебета под 12 месеца не трябва да пият краве мляко. Най-доброто за тях е майчината кърма. A ако майката има проблем с кърменето, трябва да приемат само адаптирано мляко.
  9. Винаги, когато имам възможност приготвям на детето си прясна храна. Консервираните бурканчета са удобни и с проверено качество, но не могат да се сравнят с домашно приготвена манджа или градински праскови.
  10. Яйцата са отличен източник на желязо и е важно децата над една година да изяждат 2-3 твърдо сварени (12 мин.) яйца седмично. Трябва ли да уточняваме, че био яйцата от свободно отглеждани кокошки са най-добрият избор.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *