Bio.bg

Храна

Bio.bg / Храна / Има защо

Има защо

Има защо

Продажбите на био мляко и млечни продукти са се увеличили пет пъти за последните пет години и това съвсем не е случайно.

Повечето майки избират да се доверяват на инстинкта си и търсят за децата си най-чистите продукти. В първите месеци това е майчината кърма, а след първата година и био млечни продукти. Ето, че вече има и доказателства за ползите от този избор.

Последните проучвания сочат, че малките деца, хранени изключително с био мляко и млечни продукти има три пъти по-малко вероятност да страдат от алергии през първите две години от живота си. Изследването е проведено в Холандия сред 2500 бременни майки и техните деца през първите две години от живота им. Установено е, че децата, които са приемали био мляко и сирене след отбиването си, а майките им са се хранили с био млечни продукти докато са кърмели имат 36% по-малко шанс да развият алергии.

Авторът на изследването д-р Мачелд Хубер твърди, че има категорична връзка между приемането на био млечни продукти и по-малкото екземи при децата. Но уточнява, че подобна връзка не може да се направи, ако децата и майките им са консумирали както био, така и конвенционални млечни продукти. Екипът от учени смята, че връзката се дължи на високата концентрация на мастни киселини, които се съдържат в био млякото.

От своя страна британските изследователи в областта на био храните и здравето, смятат, че това изследване е изключително важен момент в историята на био индустрията. Професор Карло Лайферт от Университета в Нюкасл уточнява, че това е първият пример за конкретна полза за здравето от консумацията на био храни, който се публикува в популярно издание като British Journal of Nutrition. Според него все повече майки ще се замислят за това какво мялко и млечни продукти да дават на децата си, а в близките години ще сме свидетели на бум в развитието на био производството. Не случайно за последните пет години продажбите на био мляко са скочили от пет милиона литра годишно на близо 25 милиона.

Стюарт Мартин, маркетинг директор на Шотландската Асоциация на производителите на био мляко, приема новината от проучването с естествена радост.

"Подобни резултати насърчават все повече майки да се хранят с био млечни продукти докато са бременни и кърмят, а след това да захранват и децата си с тях. Досега младите майки бяха повлияни от изследването на Университета в Абърдийн, което показа, че био млякото има 71% повече Омега 3 мазнини в сравнение с конвенционалното мляко. Това се дължи на богатата на зеленина естествена диета на кравите. Доказано е, че Омега 3 мастните киселини играят важна роля за здравето на сърцето, гъвкавостта на ставите, растежа и здравината на костите и зъбите. Освен това био млякто не сърържа пестициди, изкуствени хормони и антибиотици", припомня Стюарт.

Анкета сред младите родители, които купуват предимно био мляко за техните деца допълва изследването. Увеличава се тенденцията родители, в чието семейство има астма и екземи да предлагат на децата си само био мляко и млечни произведения, надявайки се по този начин да намалят риска от развитие на алергии у малките деца.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *