Bio.bg

Храна

Bio.bg / Храна / C’est bon, le bio

C’est bon, le bio

C’est bon, le bio

Френско изследване от последния месец потвърждава, че био диетата е полезна за здравето

Французите и англичаните рядко застават от една и съща страна на фронта. Историята се повтаря и когато става дума за научната война био срещу конвенционални храни. Скоро след като излезе британското проучване на UK’s Food Standards Agency (FSA), френските учени побързаха да опровергаят твърдението на колегите си от острова, че био храните нямат преимущества пред конвенционално произведените храни. В ревю публикувано в списание Agronomy for Sustainable Development Денис Лерон от Университета в Aix-Marseille потвърждава, че растителните био продукти съдържат повече сухо вещество и минерали като желязо и магнезий, както и повече антиоксиданти. В ръководеното от него проучване данните за нивото на въглехидрати, протеини и витамини в био плодовете и зеленчуците все още са недостатъчни, за да се направят конкретни изводи.
Френското изследване показва и че в биологично произведените животински продукти има повече полиненаситени мазнини, които имат свойството да понижават нивото на холестерол в кръвта, а с това и да намаляват риска от сърдечносъдови заболявания.

В навечерието на публикуването на доклада на британската FSA медиите анализират причините за растящите продажби на био продукти. Повечето консуматори споделят, че избират био храните не толкова заради хранителните им качества, колкото заради безопасността на този вид стоки, както и заради факта, че био производството е много по-щадящо околната среда отколкото конвенционалното.
Френското изследване, което за разлика от английския доклад разглежда био продуктите и от гледна точна на безопасността им за здравето на хората, доказва, че между 94 и 100 процента от био храните не съдържат остатъци от пестициди, а био зеленчуците имат 50% по-ниско съдържание на нитрати.
Единствено био зърнените храни показват близки нива на микотоксини до тези на конвенционално произведените мюсли и овесени ядки.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *