Bio.bg

Храна

Bio.bg / Храна / Биохраните – хайде наздраве и по-здрави

Биохраните – хайде наздраве и по-здрави

Биохраните – хайде наздраве и по-здрави

Една от причините за необяснимо бавното прохождане на биопазара в България е нашенският гражданин. Онзи вездесъщ типаж, който по традиция в края на лятото палеше москвича, за да иде на село и да натъпче багажника с пиперки, лучец, доматки и прочее дарове на родната земя. Този човек, спор няма, много се промени през годините – обзаведе се с най-новите западни технологии, установи мобилна, интернет връзка със света, купи си стикове за голф, изобщо поотвори се. Ала когато нещата допряха до биопродукти и иновации в земеделието, взе да се опъва като магаре на мост и да вика: “Абе какво ми ги хвалиш тия скъпи биодомати! Аз ще си ям от градината на баба.” Само че пропусна да сметне поне две важни неща. Първо, мощната институция Българска баба има твърде ограничен капацитет и отдавна вече не може да насмогва на него и челядта му. И второ, докато яде евтините, химически обогатени домати от магазина, нашенският гражданин започна – с така спестените пари – все по-често да си купува лекарства срещу какво ли не – алергии, главоболие, хормонални смущения, дерматит, нарушения в храносмилането и не дай боже рак. Ще попита някой тук каква е връзката между конвенционално отгледаните храни и болестите. Индиректна и сложна, за добро или лошо. Ако изядете кило пръскан зеленчук, едва ли ще се тръшнете болни на следващия ден. Но със сигурност ще погълнете не малко новосъздадени химикали, които имат способността кротко и търпеливо да се натрупват в тялото:

Хранителни добавки
Заболявания като сърдечна недостатъчност, остеопороза, мигрена и хиперактивност се свързват с хранителни добавки, забранени при производството на биохрани. 297 са разрешените добавки за конвенционалните храни, докато за биохраните са едва 27.

Пестициди
В конвенционалното земеделие редовно се използват между 350 и 450 химикала. Само 4 от тях са позволени при биоземеделието.

Антибиотици
Смята се, че остатъците от антимикробни лекарства в храните причиняват алергии, парализа и дихателни проблеми, анафилактичен шок и апластична анемия.

Генетично модифицирани организми
В Англия алергиите към соя са се увеличили с 50%, откакто започва вносът на ГМ продукти.

Нека обаче обърнем нещата с положителен знак и да потърсим връзка между биопродуктите и здравето. Тук ще дадем думата на един от пионерите в биоземеделието сър Албърт Хауърд, който още през 1945 година простичко обяснява: “Здравето е рождено право на всички живи същества. Този закон се отнася за почвата, растенията, животните и човека: здравето на тези четири елемента представлява една свързана верига. Всеки недостатък или дефект в здравето на предходния елемент се пренася върху следващите елементи във веригата, докато не стигне до последния, а именно човекът. Недохранването на почвата е в основата на всичко. Неспособността да се практикува здравословно земеделие до голяма степен анулира всички преимущества, които сме придобили от подобренията в хигиената, жилищното строителство и откритията в медицината. Всъщност не е никак трудно да преосмислим стъпките си, щом веднъж се заемем с проблема. Ако решим да следваме природния закон, ще жънем облаги не само от процъфтяващото земеделие, но и от предимството да сме в цветущо здраве ние и децата на нашите деца.” 62 години по-късно, казано малко по-сухо на езика на статистиката, това ще рече:

• Преглед на 41 изследвания от цял свят сочи, че биокултурите имат значително по-високо съдържание на витамин С и жизненоважни минерали като магнезий, желязо и фосфор. Спанакът, марулите, зелето и картофите са с особено високо съдържание на минерали.
• Между 1940 г. и 1991 г. съдържанието на микроелементите в конвенционално отгледаните плодове и зеленчуци в Англия е спаднало с 76%. В Америка се наблюдава същата тенденция (по данни на Defra и USDA).
• Нивото на нитрати в биохраните е средно с 15% по-ниско.
• Биозеленчуците имат по-високо съдържание (между 10 и 50 %) на допълнителни хранителни съставки. Това включва антиоксиданти, които неутрализират канцерогенните свободни радикали.
• Всички биостопанства и преработватели се инспектират поне веднъж в годината.
За по-подробна информация вижте пълния доклад Organic Farming, Food Quality and Human Health, съдържащ резюмета на 99 съпротивителни изследвания за съдържанието на хранителни съставки в био и конвенционалните храни. http://www.soilassociation.org/web/sa/saweb.nsf/5f473da5a76ca15b80256b4400428a12/de88ae6e5aa94aed80256abd00378489!OpenDocument

По материали на Soil Association – www.localfoodworks.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *