Bio.bg

Храна

Bio.bg / Храна / Гарантирано чист мед

Гарантирано чист мед

Гарантирано чист мед

За разликата между био и обикновения мед.

В меда често могат да се открият следи от тежки метали, антибиотици и пестициди. Това е така, защото конвенционалните пчелари използват антибиотици, за да контролират болестите по пчелите, карболова киселина за изваждането на меда от кошера и често калциев цианид, за да убият колониите преди изваждането на меда. А пчелите събират нектар от растения, които са пръскани с пестициди. Всичко това дава отражение върху качеството на меда.

Нещата при биопчеларството стоят доста по-различно. За да се сертифицира като биологичен, в меда не бива да има дори и следа от пестициди, антибиотици и каквито и да било вредни елементи. А биопчелините трябва да отговарят на стриктни правила и изисквания. Те се разполагат на достатъчно голямо разстояние от всякакви източници на възможно замърсяване, а в радиус от 3 км около пчелина, източниците на нектар и полен трябва да се състоят от по биологичен начин растения или растения с диворастящ произход. Кошерите и инвентарът за производство на мед трябва да са от естествени материали, които не замърсяват околната среда и пчелните продукти. В кошерите се използват само природни продукти като прополис, восък и растителни масла.

На биопчеларите им е забранено да унищожават пчелите в пчелните пити като метод за добиване на мед и пчелни продукти, да защипват крилата на пчелите-майки и всяко друго осакатяване на пчелите. За да се получи чист и полезен продукт се забранява използването на синтетични репеленти при извличането на меда, а за лечение се използват растителни екстракти и есенции, етерични масла и хомеопатични лекарствени средства. Грижите за пчели продължават и през зимата, затова в кошерите задължително се оставят резерви от биомед и полен.

Биомедът запазва както планетата ни по-здрава, така и нас самите, тъй като това е един чист и естествен продукт с множество полезни свойства. Той подсилва имунната система, има мощно антиоксидантно и антибактериално действие, дава сила и енергия. И не на последно място медът добавя вкусна и сладка нотка в живота ни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *